kawa w Polsce

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. czy kawa jest zdrowa Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również dobrego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film