włoska restauracja w Krakowie
|Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, które oferuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do makaronu. Italian Cuisine Krakow Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film